MENEMEN R TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
Sağlık Hizmetleri

SAĞLIK SERVİSİ


Ceza İnfaz Kurumumuzda hükümlü ve tutukluların doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerin, kaybedilmiş, bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesinin sağlanması için bütünüyle hasta hükümlü ve tutukluların ihtiyaç ve taleplerinin en uygun şekilde karşılanması için dizayn edilmiş, oda ve ortak kullanım alanlarında günlük yaşam ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan tüm yaşam gereçleri ve malzemeleri itina ile seçilerek hasta hükümlü ve tutukluların hayatlarını idame etmeleri yönünde en uygun olan şartlarda cezalarını infaz etmeleri için rehabilitasyon ve bakım hizmeti sunulmaktadır.

Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden görevlendirilen psikiyatri uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı belirli günlerinde kurumumuza gelerek poliklinik hizmeti vermektedir.

Kurumumuza gelen tutuklu ve hükümlülerin sağlık kurulu raporlarına istinaden başlatılan ceza tehiri ve özel af işlemleri sürdürülmekte, sağlık durumu değişenler ile talep edenlerin ceza tehiri ve özel af işlemleri başlatılmaktadır

Kurumumuzda acil, ftr, diş, psikiyatri, 24 saat genel sağlık takibi, kişisel bakım hizmetleri verilmekte olup; laboratuvar, röntgen, diyaliz ve yoğun bakım üniteleri bulunmamaktadır. Kurumumuzun Rehabilitasyon Merkezi olması nedeni ile kurumumuza sağlık nedenli Genel Müdürlük onayı ile gelen hükümlülere resen ceza erteleme, özel af, denetimden 3 yıl yararlanma hakkını da kapsayan Adli Tıp Kurumuna sevk işlemi başlatılmaktadır. Adli Tıp Kurumunun randevu ve/veya tetkik ve tahlil istemesi durumunda istenilen tetkikler yaptırılarak hükümlü ve tutuklular İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmektedir. Adli Tıp Kurumunun sağlık raporuna istinaden işlemler sürdürülmektedir.

Hasta Bakıcılar tarafından yapılan işler: Altı kirlenen hükümlü ve tutukluların (gündüz-gece) derhal altının temizlenmesi belden aşağısının, gerekiyorsa tüm vücudunun ılık su ile yıkanması, kurulanması ve yeniden bezlenmesi, gerekiyorsa pişik kremi kullanılması, alt temizliği işleminden sonra biriken tıbbi atıkların çöp toplama bölümüne taşınmaktadır. Hükümlü ve tutukluların kirlenen ve ıslanan tüm giysileri ile yatak malzemelerinin hemen değiştirilmesi yapılmaktadır. Hükümlü ve tutukluların yemek ve kahvaltı sonrasında el, yüz ve giysi temizliğinin yapılması, gerektiğinde dişlerinin fırçalanmasına yardımcı olunmaktadır. Hükümlü ve tutukluların kurum içinde ilgili bölümlere (banyo, revir, bahçe, yemekhane, egzersiz salonu vb.) götürülmesi ve getirilmesi sağlanmaktadır. Burun ve ağız akıntılarının tahriş etmeyecek malzeme ile silinmektedir. Sabah uyandıktan sonra el ve yüzlerinin yıkanarak kurulanması, bu beceriyi kazanmış olanlara, hasta bakıcıların gözetimi altında kendi temizliğinin yaptırılmasının sağlanmaktadır. Altı bağlanan kişilerin yatmadan önce kontrol edilmesi gerekiyorsa mutlaka yıkama ve değiştirilme işlemleri yapılmaktadır. Hükümlü ve tutukluların temiz ve kuru çamaşırlar ile giysilerinin giydirilmesi, yatak çarşaflarının değiştirilmektedir. Hükümlü ve tutukluların idarece belirlenen dönem içerisinde sakal tıraşının yapılmaktadır. Hükümlü ve tutukluların gerektiğinde giysi ve çamaşırlarının değiştirilmesi, giydirilmesi ve çıkartılması sağlanmaktadır. Hükümlü ve tutukluların idarece uygun görülen günlerde veya gerektiğinde banyolarının yaptırılması, ayrıca banyo öncesinde bu kişilerin el ve ayak tırnaklarının kontrol edilerek uygun makasla kesilmesi sağlanmaktadır. Hükümlü ve tutukluların her zaman temiz ve düzenli bir görünüşte olmalarının sağlanması, becerisi olmayanların günlük yaşam aktivitelerine her konudaki destek sağlanmaktadır. (yemek yedirme, tekerlekli sandalye ile dolaşma vb.) Hükümlü ve tutukluların, kurum dışında yapılacak işlemlerde gerektiğinde refakat edilmektedir. Hükümlü/tutukluların yatak, çamaşır ve vücut temizliği ile ilgili saptadığı eksiklikleri ilgililere bildirmek ve giderilmesini sağlanmaktadır. Hükümlülerin bulunduğu oda ve ortak kullanım alanlarının temizliğini yapılmaktadır. Kendi bakımını yapamayan korunma ve bakım altındaki kişilerin isteğine bağlı olarak mahrem bölgelerindeki tüylerin uygun tüy dökücü krem kullanılarak, jiletle banyo öncesi temizlenmektedir.

Mahkûm Koğuşları: Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mahkum Koğuşu ile Menemen Devlet Hastanesi Mahkum Koğuşları da kurumumuz sorumluluğundadır.

Sağlık faaliyetleri kurum tabipliği tarafından yürütülmektedir. Kurumumuz tabipliğinde 2 işçi kadrosunda doktor, 1 geçici görevli diş hekimi, kadrolu 5 sağlık memuru, işçi kadrosunda 3 sağlık memuru, ayrıca sağlık hizmetlerinde yardımcı olması için 2 infaz ve koruma memuru görev yapmaktadır. Açık ceza infaz kurumumuzda ayrıca üç yarım gün aile hekimi sağlık hizmeti vermektedir.

Kurum tabipliğimizce kurumda bulunan hükümlü tutuklu, kurum personeli ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerine yönelik koruyucu, tedavi edici sağlık hizmeti ve poliklinik hizmeti sunulmaktadır. Ceza İnfaz kurumumuz da sağlık hizmetleri 24 saat kesintisiz olarak sağlanmaktadır.

Kurumumuza yeni gelen hükümlü ve tutukluların ilk muayeneleri yapılmakta, hasta olanların revirde muayene ve tedavilerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli koşulların hazırlanması sağlanmaktadır. Hükümlü ve tutukluların muayenelerini yaparak gerekli ilaç tedavisi düzenlenmekte, yazılan ilaçlardan kontrole tabi olanlar günlük dozlar halinde verilerek kontrollü dağıtımı sağlanmaktadır.

Kuruma alınan gıda maddelerinin kontrolü yapılarak kalitesi, miktarı ve dağıtımlarının sağlık koşullarına uygunluğu tespit edilmektedir. Kurumda iç hizmetler ve işyurtlarında hükümlülerin portör ve tüberküloz yönünden tetkikleri belirli aralıklarla yapılmaktadır. Kurumdaki tüm kısımlar periyodik olarak gezilip temizlik, aydınlatma, ısı ve havalandırmanın yeterliliği kontrol edilmektedir.

Kurum içme suyunun altı ayda bir düzenli olarak analizi yaptırılmaktadır. İl dışı sevkleri olan hükümlü ve tutuklulara yolculuk yapmalarında sağlığı açısından sakınca bulunup bulunmadığı hususunda muayeneleri yapılarak gerekli raporlar düzenlenmektedir. Kuruma ilk defa gelen hükümlü ve tutukluların kan gruplarının belirlenmesi için kan grubu tetkiki yapılmaktadır.

Hükümlü ve tutukluların yapılan muayeneleri sonrası sağlığı açısından oda değiştirmeleri zorunlu görülenlerin durumu kurum müdürlüğüne raporla bildirilmektedir. Kurumda bulunan tüm hükümlü ve tutuklulara Hepatit B hastalığından korunması için Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hücre cezası alan hükümlü ve tutukluların sağlık durumu kontrol edilip hücre cezasını çekmesine sağlığı açısından engel hali olup olmadığı hususunda kurum müdürlüğüne rapor verilmektedir. Hükümlü ve tutukluların yapılan muayeneleri sonrası obezite, tansiyon, yüksek kolestrol veya şeker hastalığı tespit edilenlerin durumu kurum müdürlüğüne bildirilerek bu hastalara diyet yemek verilmesi sağlanmaktadır. Haşerelere karşı tüm kurumun ilaçlanması için özel bir şirketle yapılan anlaşma gereği yılın her ayı bir kez tüm kurum içten ve dıştan ilaçlanmaktadır.

Hükümlü, tutuklu ve personelin acil rahatsızlığı durumunda hemen muayenesi yapılarak tedavileri gerçekleştirilmekte, tedavisi tabipliğimizde yapılamayanların ise vakit kaybedilmeden Devlet Hastanelerine sevkleri sağlanmaktadır.